Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Η Σχολική Νοσηλεύτρια


Το σχολείο μας έχει ένα νέο μέλος στο προσωπικό του που μας παρέχει ασφάλεια και ηρεμία! Είναι η σχολική μας νοσηλεύτρια κ. Βασιλική Δεληγιάννη.
Ποιος είναι όμως ο ρόλος του σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο;

   Ο σχολικός Νοσηλευτής:
  • Εκπαιδεύει τα παιδιά στη σωστή χρήση της ατομικής υγιεινής (πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας και πρόγραμμα αυτοϋπηρέτησης).
  • Οργανώνει και να διατηρήσει φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο σχολείο, παρέχει πρώτες βοήθειες σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, οργανώνει σεμινάρια για την παροχή  πρώτων βοηθειών.
  • Εκπαιδεύει τα παιδιά στους κανόνες της σωστής διατροφής και στους κανόνες της χρήσης της οδοντόβουρτσας και της οδοντόκρεμας.
  • Ελέγχει τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών για υπολειπόμενα εμβόλια και ενημερώνει τους γονείς.
  • Ενημερώνει τους γονείς, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές για λοιμώδη νοσήματα που εμφανίζονται σε σχολικές μονάδες  και κάνει επιδημιολογική διερεύνηση των λοιμωδών νοσημάτων που συμβαίνουν στο χώρο του σχολείου.
  • Εφαρμόζει προγράμματα μέτρησης του βάρους, του ύψους και της αρτηριακής πίεσης των παιδιών.
  • Εφαρμόζει προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, διαφυλικής αγωγής και σωματογνωσίας.
 ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι Σχολικοί Νοσηλευτές έχουν ως κύριο έργο την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στη σχολική μονάδα, παρεμβαίνοντας στα πραγματικά και δυνητικά προβλήματα υγείας που προκύπτουν στη σχολική μονάδα.
Παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα παιδιά του σχολείου και αντιμετωπίζουν αιφνίδιες αδιαθεσίες, ασθένειες ή ατυχήματα που προκύπτουν. Αναλαμβάνουν το νοσηλευτικό έργο μαθητών
(φαρμακευτική αγωγή κ.λπ.) σε συνεργασία με το σχολίατρο ή τον προσωπικό γιατρό του κάθε μαθητή, με τη συναίνεση του γονιού.
Ενδεικτικά στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται:
1. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τους υπευθύνους αγωγής υγείας ή σχολικών δραστηριοτήτων και τους γονείς για θέματα της αρμοδιότητας τους.
2. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας (εκπ/κοί, μαθητές, γονείς) με σκοπό την προαγωγή της ατομικής υγιεινής των μαθητών και την προφύλαξή από σχετικούς κινδύνους.
3. Η συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν στη βελτίωση και εξασφάλιση υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.
4. Η συμμετοχή στον έλεγχο και την παρακολούθηση των συνθηκών υγιεινής του σχολικού περιβάλλοντος (αίθουσες, κοινόχρηστοι χώροι, κυλικείο), προτείνοντας τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των μαθητών.
Σε περίπτωση ατυχήματος, εκτιμούν την κατάσταση και εισηγούνται ως προς την αναγκαιότητα της μεταφοράς του μαθητή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας της ειδικότητας τους και τηρούν τις σχετικές με το επαγγελματικό απόρρητο διατάξεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου