Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Α π ό κ ρ ι ε ς !

Η Αποκριά περιλαμβάνει 3 εβδομάδες πριν από τη Σαρακοστή που ξεκινάει την Καθαρή Δευτέρα.
Οι Απόκριες αρχίζουν την Κυριακή του Τελώνη & Φαρισαίου. Αυτή την 1η εβδομάδα επιτρέπεται να τρώμε κρέας κάθε μέρα και γι αυτό λέγεται "αμολυτή". Τη 2η εβδομάδα έχουμε ΤσικνοΠέμπτη γιατί ψήνουμε κρέατα που έχουν τσίκνα και λέγεται "κρεατινή". Την 3η εβδομάδα τρώμε γαλακτερά φαγητά και γλυκά (γκόγκιες, γαλακτομπούρεκο) και λέγεται "Τυρινή".

Αποκριά, σημαίνει μακριά από το κρέας. Δηλαδή όταν περνούν αυτές οι 3 εβδομάδες αρχίζει η νηστεία για να προετοιμαστούμε για το Πάσχα.
Στη διάρκεια των τριών εβδομάδων των Αποκριών το κυρίαρχο έθιμο είναι αυτό της μεταμφίεσης. 
Οι μασκαράδες φορούν μάσκες και μεταμφιέζονται σε δύσμορφα πλάσματα. Τα τραγούδια και οι αισχρολογίες δίνουν και παίρνουν με τη συνοδεία άφθονου κρασιού και κεφιού.  
 Πολλά από τα λαϊκά δρώμενα της Αποκριάς ανάγονται συχνά σε πανάρχαιες τελετές που αποσκοπούσαν στο να εξαναγκάσουν τις θεϊκές δυνάμεις να ευοδώσουν την καλοχρονιά και κυρίως την καλοσοδειά (ενόψει και της επερχόμενης καρποφορίας της άνοιξης), από την οποία εξαρτιόταν η επιβίωση της αγροτικής κοινότητας.
Στο Ολοήμερο με την κ. Μαρία Παπαδοπούλου και την κ. Φωτεινή Μηλιώνη, τα παιδιά επεξεργάστηκαν το θέμα και το κολλάζ που σκάρωσαν ήταν  υ π έ ρ ο χ ο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου