Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το λιομάζωμα : μια ελληνική παράδοση αιώνων

Η ελιά

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τα τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει το λιομάζωμα.
Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι,και αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα.τα κλαδιά περνιούνται με το χτένι για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ στο έδαφος κάτω από την ελιά στρώνονται τα λιόπανα σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων , ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι ή με την κόκκινη στράντζα από χοντρά κλαδιά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν σε δοχεία μεταφοράς και σακιά. Κατά τη συγκομιδή κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου. Σε μεγάλους Ελαιώνες χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα.

Η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου στο Ολοήμερο με τα παιδιά θέλησε να αποτυπώσει και καλλιτεχνικά τη σημασία που έχει για τη ζωή μας αλλά και για τον τόπο μας ( όλες οι οικογένειες των μαθητών ασχολούνται για ένα τρίμηνο σχεδόν με το λιομάζωμα) αυτός ο ευλογημένος καρπός. Βγήκαν και μάζεψαν κλαδιά από το γειτονικό χωράφι και δημιούργησαν τις συνθέσεις τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου