Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Ο μπαμπάς της Κωνσταντίνας & η μαμά του Μίμη έστρωσαν την άμμο στο σκάμμα!!!

Μια ευχάριστη έκπληξη προέκυψε σήμερα το μεσημέρι στο σχολείο μας:
Ήρθε ο μπαμπάς της Κωνσταντίνας μας και προσφέρθηκε να στρώσει τη νεοαποκτηθείσα άμμο που μας εφοδίασε η Σχολική Επιτροπή Δήμου Άργους-Μυκηνών, στο σκάμμα. Η Κωνσταντίνα πλάι του έκανε την περισσότερη δουλειά!!!
Όμως η άμμος ήταν 6 κυβικά (κόστισε σχεδόν 500 ευρώ) και βρεγμένη από τις πρόσφατες βροχές, με συνέπεια να χρειάζεται κι  ένα φτυάρι.  Το ακούει η ευαίσθητη και πολύ αποτελεσματική κα Αλεξία (η μαμά του Μίμη μας) και το φέρνει ευθύς!
Όλοι μαζί πλέον ρίχτηκαν στη δουλειά και χάρη σε αυτούς αύριο το σκάμμα θα φιλοξενήσει τα δημιουργικά παιχνίδια των παιδιών!!!
Το μόνο που λείπει τώρα είναι ένα κατάλληλο σκέπασμα που θα διατηρήσει καθαρή την άμμο από τις ακαθαρσίες των ζώων.
Τέλος η Κωνσταντίνα κάλεσε τις φίλες της για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Ε υ χ α ρ ι σ τ ο ύ μ ε   πάρα πάρα  π ο λύ !!!
...που αφουγκράζεστε τις ανάγκες μας και είστε στο πλευρό μας.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Δημιουργικό παιχνίδι στην άμμο!

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου καταχάρηκαν την προμήθεια άμμου στο σκάμμα του προαυλίου τους!
Εκπληρώνοντας το αίτημα της Νηπιαγωγού του σχολείου για προμήθεια άμμου, η Σχολική Επιτροπή Δήμου Άργους-Μυκηνών και ο πρόεδρός της κ. Δούρος, άμεσα προμήθευσε το σχολείο με καθαρή άμμο για τη δημιουργική απασχόληση των Προνηπίων και των Νηπίων μας.
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων προσφέρθηκε να στρώσει άμεσα την άμμο στο σκάμμα και να σκεπαστεί για λόγους Υγιεινής.
.....Όμως λόγω καιρικών συνθηκών άργησε τρεις μέρες και αυτή η αργοπορία αποτέλεσε την αφορμή οι μεγαλύτεροι μαθητές του Δημοτικού και του Ολοήμερου τμήματος να βρουν ένα ολοκαίνουριο δημιουργικό παιχνίδι: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΑΜΜΟ!
Τι λαγούμια, τι δρομάκια, τι τούνελ δε φτιάχτηκαν. Οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι τεχνίτες ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους κι εμείς αποθανατίσαμε τις στιγμές!

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Συμμετοχή της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Φιχτίου Αργολίδας σε Επιμορφωτική Ημερίδα για Eκπ/κούς.


 Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Φιχτίου Αργολίδας κ. Μαρία Σκαρπέντζου συμμετείχε στις εργασίες Επιμορφωτικής Ημερίδας για εκπ/κούς των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. Μεσσηνίας που ανήκουν επιστημονικά - παιδαγωγικά στην 9η Ενότητα του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Πελοποννήσου. Ο Τίτλος της Ημερίδας ήταν «Σύγχρονες Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις», ενώ αυτός της Εισηγήτριας: «Η Δραματική Τέχνη στην Εκπ/ση ως Μέσο Ανάπτυξης της Ενσυναίσθησης Μαθητών/τριών Δημοτικού Σχολείου». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 2ου Δ.Σ. Κυπαρισσίας και την επιμέλεια της Οργάνωσης είχε ο αρμόδιος Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος.
Για περισσότερες πληροφορίες από τη σημερινή Ημερίδα πατήστε εδώ






ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γιορτή του Πολυτεχνείου

  Οι μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων του σχολείου μας παρουσίασαν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 τη γιορτή που ετοίμασαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους κ Μαστοράκη Ευστάθιου και κ.Μπιτζή Θεόδωρου.  Η γιορτή περιελάμβανε ομιλίες για την ημέρα του Πολυτεχνείου, ποιήματα, τραγούδια από τη χορωδία μας καθώς και ένα πρωτότυπο τηλεπαιχνίδι για την εφαρμογή της δημοκρατίας και της δικτατορίας σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.Στο παιχνίδι αυτό δεν υπήρχαν χαμένοι παρά μόνο κερδισμένοι.




Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

..και το μάθημα της Φυσικής απογειώνεται...

...και το μάθημα της φυσικής απογειώνεται στην Ε΄τάξη όταν ο Στέλιος- πολύ οργανωμένος- φέρνει όλα τα υλικά για να φτιάξουμε κύκλωμα, ενώ ο κ. Θοδωρής βγάζει τις λυχνιολαβές και  τους διακόπτες.... 




Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Το λιομάζωμα : μια ελληνική παράδοση αιώνων

Η ελιά

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα προς τα τέλη του φθινοπώρου, οπότε και ξεκινάει το λιομάζωμα.
Η ελιά παραδοσιακά μαζεύεται με το χέρι,και αποτελεί εδώ και αιώνες σημαντική αγροτική δραστηριότητα.τα κλαδιά περνιούνται με το χτένι για να αποσπαστεί ο καρπός με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, ενώ στο έδαφος κάτω από την ελιά στρώνονται τα λιόπανα σκάλες από ξύλο ή αλουμίνιο χρησιμοποιούνται για το μάζεμα των δυσπρόσιτων κλαδιών. Αφού πέσουν οι ελιές από το δέντρο, οι αγρότες τινάζουν τα άκρα των ελαιόπανων , ώστε να δημιουργηθούν σωροί, οι οποίοι θα καθαριστούν με το χέρι ή με την κόκκινη στράντζα από χοντρά κλαδιά και τσαμπιά προκειμένου να τοποθετηθούν σε δοχεία μεταφοράς και σακιά. Κατά τη συγκομιδή κόβονται με πριόνι επιλεγμένα κλαδιά του δέντρου, τόσο για τη διευκόλυνση της συγκομιδής, όσο και για να βοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη του δέντρου. Σε μεγάλους Ελαιώνες χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα.

Η κυρία Μαρία Παπαδοπούλου στο Ολοήμερο με τα παιδιά θέλησε να αποτυπώσει και καλλιτεχνικά τη σημασία που έχει για τη ζωή μας αλλά και για τον τόπο μας ( όλες οι οικογένειες των μαθητών ασχολούνται για ένα τρίμηνο σχεδόν με το λιομάζωμα) αυτός ο ευλογημένος καρπός. Βγήκαν και μάζεψαν κλαδιά από το γειτονικό χωράφι και δημιούργησαν τις συνθέσεις τους.



Η Δημιουργικότητα σε όλα τα μαθήματα

Και επειδή η μάθηση έχει και δημιουργικό και πρακτικό χαρακτήρα, οι μαθητές της Γ΄ τάξης  παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο μπρελόκ.Μια πανδαισία χρωμάτων στην Αγγλική γλώσσα. Μια ευχαριστήρια καρδούλα προς την κυρία Κατερίνα κλείνει ευχάριστα το μάθημα.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Κι όλα αυτά την ώρα που στη Β΄τάξη γίνεται κατασκευή  αγγείων με πλαστελίνη και η σύνθεση ενός πρωτότυπου δέντρου από γεωμετρικά σχήματα :
"ο χώρος μέσα στον χώρο"
με την κ. Μαρία των Εικαστικών!                                                             

Βράβευση!


Ξεχωριστή μέρα για τους μαθητές του Δημοτικού σχ. Φιχτίου!
Το τραγούδι μας για τον "Παναγιώτη" που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του make a wish, πήρε το 3ο βραβείο!
Αυτό το Σάββατο 9/11, βρεθήκαμε στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, κοντά σε μια διαφορετική "οικογένεια' με μέλη από όλη την Ελλάδα, για την απονομή. Γνωρίσαμε από κοντά όλους τους αφανείς διοργανωτές. Εισπράξαμε συναίσθημα αισιοδοξίας και ευγνωμοσύνης από τη μητέρα του Νικολάκη προς κάθε εθελοντή που συμμετέχει στη δράση, καθώς η πραγματοποίηση μιας ευχής διώχνει από τα σπίτια τους την απαισιοδοξία και σκορπάει τη χαρά! Είδαμε μπαμπάδες που έχουν χάσει τα παιδιά τους, να πρωτοστατούν στη δράση εθελοντισμού παραγωγής υλικού και θαυμάσαμε τη δύναμη της ψυχής τους. Τέλος παρατηρήσαμε πως όσα παιδιά παρευρέθηκαν στη βράβευση, ώρα την ώρα που περνούσε γέμιζαν με αίσθημα υπερηφάνειας! Ναι, λοιπόν αξίζει να συμμετέχουμε στο αστέρι της ευχής και θα το κάνουμε και φέτος!
Ετοιμαστείτε, αυτά τα Χριστούγεννα να πουλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα αστέρια και να φορέσουμε το υφασμάτινο βραχιολάκι. "Φορώντας το, μπορείτε να ευχηθείτε κάτι μοναδικό και να πιστέψετε σε αυτό μέχρι να εκπληρωθεί", όπως έκανα κι εγώ λέει η  Ραφαέλλα, 25 ετών, παιδί ευχής, εθελόντρια, μητέρα! 
Ένα αστέρι της Ευχής μπορεί να γίνει δικό σου με μια δωρεά 2ευρώ και να βοηθήσει στην εκπλήρωση της πιο βαθιάς ευχής ενός παιδιού που αγωνίζεται για τη ζωή του.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα των σχολείων



Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίρυμα

 Το πρόγραμμα " Οι περιπέτειες μιας κλωστής'' παρακολούθησαν οι μαθητές των  Α΄και Β΄ τάξεων  ταξιδεύοντας  στο παρελθόν προκειμένου να γνωρίσουν την ύφανση μέσα από ευχάριστα παιχνίδια ενεργοποιώντας φαντασία και δημιουργικότητα.Οι μαθητές των Γ' και Δ΄ τάξεων συμμετείχαν στο πρόγραμμα " Συλλέγω, ερευνώ, εκθέτω...'': Ένα ταξίδι στον κόσμο του μουσείου.Τα παιδιά αφού ενημερώθηκαν για το εύρος των  συλλογών του μουσείου διαπίστωσαν την ανάγκη συνεργασίας πολλών επιστημονικών κλάδων που εμπλέκονται στη συγκέντρωση, συντήρηση,ταξινόμηση και ανάδειξη των εκθεμάτων .Η έμπρακτη εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρώθηκε με τους μαθητές των δύο τάξεων να ταξινομούν και να καταγράφουν αντικείμενα, μελλοντικά εκθέματα ενός μουσείου μιας μελλοντικής εποχής....

Και επειδή η ανακύκλωση στο σχολείο μας αποτελεί δράση αδιάλειπτη παροδόθηκαν στις εγκαταστάσεις ¨Ρόκιζα¨ τα  καπάκια που είχαν συγκεντρώσει τα παιδιά.