Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ασκήσεις προετοιμασίας για σεισμούς!!!

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σχολικής μας μονάδας για την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση κατα την οποία τόσο οι μαθητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό ανταποκρίθηκαν αποτελεματικά.
Στόχος της σχολικής μας μονάδας είναι όλοι να είναι σε θέση να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιθανό χτύπημα του εγκέλαδου με τον πιο άρτιο τρόπο. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους γονείς πως οι ασκήσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους!!!
Στον σύδεσμο http://deucalion.edu.gr/objects.php?earthquake μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά εργαλεία για την εκπαίδευση μαθητών και γονέων στην αντιμετώπιση σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, για όλες τις ηλικίες. Παρακάτω ακολουθούν μέτρα προστασίας για εσάς και τις οικογένειες σας σε περίπτωση σεισμικής δόνησεις, και ακολουθεί βίντεο της Πολιτικής Προστασίας.
Όταν η γη σείεται και το έδαφος κουνιέται και πράγματα πέφτουν, Θα αρχίσεις να ρωτάς τον εαυτό σου πόσο έτοιμος είσαι ή ανέτοιμος είσαι να αντιμετωπίσεις έναν σεισμό και αν έχεις μετακινήσει τα αντικείμενα πάνω από το κρεβάτι σου και πάνω από το κεφάλι σου; Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε μερικές συμβουλές για το σεισμικό κίνδυνο. Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο: Μην εξέρχεστε από το κτίριο κατά τη διάρκεια της δόνησης. Τα αντικείμενα που πέφτουν αποτελούν κίνδυνο. Μείνετε μακριά από τα παράθυρα και τους καθρέφτες. Σκύψτε και καλυφθείτε κάτω από ένα σταθερό έπιπλο και κρατήστε το πόδι του. Αν στο χώρο δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψτε στο πάτωμα και καλύψτε το κεφάλι και τον αυχένα με τα χέρια σας.
Mη στέκεστε κάτω από κάσες πόρτας πάρα μόνο σε κτίρια από λιθοδομή. Σε κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα, οι κάσες δεν είναι πιο ασφαλείς από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σπιτιού.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο: Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία. Μείνετε στο αυτοκίνητό σας μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Μην περνάτε κάτω από σήραγγες, γέφυρες, ή υπέργειες διαβάσεις. Εάν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο: Μην τρέχετε, και μείνετε μακριά από τα κτίρια και ό, τι θα μπορούσε να καταρρεύσει. Περπατήστε στη μέση του δρόμου και δώστε προσοχή σε πιθανές πτώσεις αντικειμένων. Μην αγγίζετε πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια. Κατευθυνθείτε προς ένα προκαθορισμένο, ασφαλές ανοικτό μέρος, μακριά από τις κατεστραμμένες περιοχές. Μείνετε μακριά από τις παράκτιες περιοχές: ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι. Μετά τον σεισμό: Να είστε προσεκτικοί! Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς. Κλείστε την παροχή νερού, ηλεκτρικού, γκαζιού, και φυσικού αερίου. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες, σε περίπτωση διαρροής αερίου. Εκκενώστε το κτίριο, όταν σταματήσει η δόνηση. Μην χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
Πάρτε μαζί σας το κιτ έκτακτης ανάγκης και το κιτ πρώτων βοηθειών. Πάρτε μαζί σας τα προσωπικά σας έγγραφα, ζεστά ρούχα, κατάλληλα παπούτσια και τα απαραίτητα φάρμακα. Ελέγξτε αν οι γείτονές σας, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι ή διαφορετικά καταρτισμένοι, χρειάζονται βοήθεια. Μην καπνίζετε και μην ανάβετε φωτιά λόγω κινδύνου έκρηξης. Αποκλείστε την πρόσβαση στα κατεστραμμένα κτήρια. Ενημερωθείτε από το ραδιόφωνο (ή το ίντερνετ) για οδηγίες ασφαλείας από τις αρμόδιες αρχές. Χρησιμοποιείτε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Κίνδυνος υπερφόρτωσης των τηλεφωνικών δικτύων. Ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης! ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ!! Λάβετε μέτρα πρόληψης και προστασίας! Αποθηκεύετε τα επικίνδυνα αντικείμενα σωστά για να μην πέσουν. Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια. Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες.
Σχεδιάστε το Οικογενειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης https://www.facebook.com/ppattikis/ https://www.facebook.com/groups/pppatt/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου