Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ για τη Στ΄τάξη

 Στα πλαίσια της συνεργασίας της Δ/νσης Α/θμιας Αργολίδας με το φορέα του Νομού μας "ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ", στο τελευταίο τρίμηνο κάθε σχολικού έτους, υπάρχει η δυνατότητα Συμβουλευτικής της Στ΄τάξης για την ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο.

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή των παιδιών. Η αλλαγή βαθμίδας είναι σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού κάτι παραπάνω από αλλαγή τάξης. Στην ουσία είναι το σημείο όπου πραγματοποιείται η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβική, από το γνώριμο στο άγνωστο.

Πέραν όμως από τις αναπτυξιακές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές που τα παιδιά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο Γυμνάσιο, υπάρχουν και οι αντικειμενικές διαφορές Δημοτικού-Γυμνασίου.

Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό αρκετά από τα παιδιά  να εξωτερικεύουν το άγχος τους με διάφορους τρόπους και να χρειάζονται στήριξη τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον.

Το σχολείο μας κάλεσε τη συνεργάτιδα κα Μάρκου Δέσποινα, μέσω webex να αναλάβει τη συμβουλευτική των μαθητών της Στ ΄

Η 1η συνάντηση περιείχε επεξεργασία με ελεύθερο συνειρμό του θέματος: "Πώς περιγράφω το ΓΥΜΝΑΣΙΟ με λέξεις". 
Οι λέξεις κατόπιν χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες με βάση το θετικό ή αρνητικό φορτίο που κουβαλούσαν:
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ  -  ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ 
Στην επόμενη δραστηριότητα δημιουργήθηκε η ακρομεσοστοιχίδα του Γυμνασίου:
Γ
Υ
Μ
Ν
Α
Σ
Ι
Ο
Λέξεις όπως: άγνωστο, γνώσεις, Γυμνασιάρχης, απουσιολόγος, μαθήματα, απροειδοποίητο, σχέσεις, φιλία, διάλειμμα, αποβολές, Καθηγητές,κλίκες, εκδρομές, μαθητικοί χοροί, μαθητικά συμβούλια, κυλικείο... μάσκες...
πλαισίωσαν την ακρομεσοστοιχίδα, για να καταδείξουν πως είναι περισσότερες οι ανησυχίες που κατακλύζουν το μυαλό των εφήβων μας γι' αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, τη μετάβαση στο Γυμνάσιο!
Στον αναστοχασμό της πρώτης αυτής αλληλεπίδρασης τους ζητήθηκε να "περιγράψουν τη συνάντηση αυτή με ένα καιρικό φαινόμενο" και η πλειοψηφία διάλεξε την
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
μας δείχνει πόσο εύκολα ο νέος άνθρωπος αφήνει στην άκρη τις ανησυχίες και αρπάζει την αισιόδοξη πλευρά της ζωής όταν κάνει ένα νέο ξεκίνημα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου