Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2021

 Σε πείσμα κάθε αντιξοότητας (κορωνοιός, παγωνιά, παράταση έναρξης πρωινού προγράμματος), σήμερα 19-01-2021 το Δημοτικό σχ. Φιχτίου έκοψε τις βασιλόπιτες της νέας χρονιάς, για να ευχηθούμε όλοι μαζί ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ...και ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΕΣ!

Αρωγός μας ο δραστήριος σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων με τις άξιες μανούλες να φέρνουν τις μοσχοβολιστές, χειροποίητες  βασιλόπιτες με αγάπη και φροντίδα πλασμένες! Για τον τυχερό του φλουριού υπήρχε μια δωροεπιταγή αξίας 15 ευρώ από το βιβλιοπωλείο "Εν Γνώσει" στο Κουτσοπόδι.


Τη βασιλόπιτα της ΣΤ΄έφτιαξε φέτος η κ. Γεωργία και το φλουρί το κέρδισε η Ελένη.

Τη βασιλόπιτα της Ε΄έφτιαξε η μαμά του Γρηγόρη και το φλουρί πήγε στον Τάσο μας!

Τη βασιλόπιτα της Δ΄έφτιαξε η μαμά της Χριστίνας και το φλουρί το κέρδισε η Μαρίνα !!!

Τη βασιλόπιτα της Γ΄έφτιαξε η μαμά της Σάντρας και το φλουρί το έτυχε ο Γιάννης μετά από κλήρωση γιατί αρχικά έπεσε στον "φτωχό"!!!

Τη βασιλόπιτα της Β΄την έφερε με καμάρι η Κωνσταντίνα και το φλουρί το κέρδισε η Μαριάντα!

Τη βασιλόπιτα της Α΄την έφτιαξε η φοβερή γιαγιά της Αναστασίας και θέλουμε τη συνταγή, αλλά το φλουρί ακόμη περιμένει τον τυχερό μαθητή της τάξης. Τρώνε, τρώνε τα μικρά αλλά ακόμα έχουν πολύ να φάνε...

                                                                                               

Το έθιμο της βασιλόπιτας συνδέεται με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση, κάποτε την Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία όπου επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ήλθε να καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος, ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε το στρατό του και έτσι ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από την επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα, τα νομίσματα ή τα τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά και λόγω της αποφυγής της καταστροφής της πόλης κι έτσι συνεχίστηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).


Επίσης σήμερα ο Δήμος Άργους-Μυκηνών απέστειλε και μοιράστηκαν σε κάθε μαθητή 2 νέες μάσκες. Καλοδεχούμενες!



Κι ένα πορτρέτο αφιερωμένο από τη μικρή Κωνσταντίνα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου