Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Δ Υ Σ Λ Ε Ξ Ι Α

                     

Η Δυσλεξία είναι νευρολογική κατάσταση που αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να αναλύει τη ΔΟΜΗ των λέξεων και να εφαρμόζει αυτή την κατανόηση όταν  ΔΙΑΒΑΖΕΙ και όταν γράφει  ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ. Η Δυσλεξία μπορεί να κάνει την ανάγνωση και την ορθογραφία ιδιαίτερα δύσκολη έως και αδύνατη. Εξαιτίας αυτού ο δυσλεξικός μαθητής εμφανίζεται στην τάξη ως ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ και με ΕΛΛΕΙΨΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ!
Συγκεκριμένα ο δυσλεξικός μαθητής έχει δυσκολία στη γραφή με το χέρι και ο γραφικός χαρακτήρας του μοιάζει ακατάστατος και ανώριμος. Για να καταλάβετε, δοκιμάστε για μια ολόκληρη μέρα να γράψετε με το μη κυρίαρχο χέρι. Ακόμη κι αν προσπαθήσετε ο γραφικός χαρακτήρας δεν θα είναι όμορφος. 
Οι δυσκολίες όμως δε σταματούν εκεί: η συμπλήρωση ασκήσεων, ο προσανατολισμός, η οργάνωση, η διαχείριση πληροφοριών, έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο. Για να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους το μυαλό τους χρειάζεται να δουλεύει 5 φορές περισσότερο από τους μη δυσλεξικούς μαθητές.
Στην Αγγλία 1 στους 10 μαθητές έχει κάποια μορφή δυσλεξίας.
Στην Αμερική εφαρμόζεται επίσημα εξατομικευμένη διδασκαλία σε αυτούς τους μαθητές μέσα σε πολυαισθητηριακές τάξεις  και τη χρήση  τεχνολογίας, όπως γραφή σε Η/Υ, ηχογράφηση του μαθήματος, εξασφάλιση παραπάνω χρόνου σε τεστ ή και μόνο προφορική εξέταση. Επίσης στα κριτήρια βαθμολογίας δε λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη και ο γραφικός χαρακτήρας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου