Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Η μάχη των Π λ α τ α ι ώ ν

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ


Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι η ενημέρωση των εργαζομένων και των μαθητών των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φροντιστηρίων και γενικά των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν.
 Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ή δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κοροναϊών.
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής: 
 Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
 Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.  Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
 Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
 Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
 Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείωνεπιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
 Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
 Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Σχετικό υλικό βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, http://eody.gov.gr


Εορτή Τριών Ιεραρχών

                             Χρόνια πολλά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!





Οι Τρεις Ιεράρχες μπορεί να έζησαν τον 3ο αιώνα  όμως στα κείμενά τους για την εκπαίδευση των μαθητών,ανιχνεύονται σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές αρχές για  την επιλογή ύλης, τον ρυθμό διδασκαλίας,τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, τις ποινές,  και την επικοινωνία στη σχολική τάξη.

Οι Τρεις Ιεράρχες θίγουν και το πρόβλημα των ποινών στο σχολείο. Όχι μόνο δεν συνιστούν την αλόγιστη επιβολή τους, αλλά γνωρίζουν και το ψυχολογικό φαινόμενο της απώλειας του παιδαγωγικού νοήματός τους, όταν ο μαθητής τις περιφρονεί. Ο Χρυσόστομος παρατηρεί ότι δεν πρέπει πάντοτε ο δάσκαλος να δείχνει επιείκεια. Χρειάζεται και η αυστηρότητα από το δάσκαλο, όταν εκείνος κρίνει ότι είναι απαραίτητη, με γνώμονα το καλό του μαθητή φυσικά και χωρίς να φτάνει σε ακρότητες και υπερβολές.

Ο Χρυσόστομος, υποστηρίζει ότι το πώς θα συμβουλεύουμε τα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο. Η συνήθεια να τα επιπλήττουμε μπροστά σε άλλους δημοσιοποιώντας ουσιαστικά τα σφάλματα και τα ελαττώματα τους, αποτελεί αντιπαιδαγωγική ενέργεια, η οποία προκαλεί τη βίαιη αντίδρασή τους. Είναι μεγάλη αρετή να συμβουλεύει κάποιος, χωρίς να εκθέτει αυτόν που συμβουλεύει, λέει ο Άγιος Πατέρας.

Κατά το Βασίλειο, η όποια επιτίμηση πρέπει να γίνεται εν συμμετρία δηλαδή να είναι ανάλογη όχι μόνο προς το μέγεθος του παραπτώματος και την ηλικία του μαθητή που το διέπραξε, αλλά και ανάλογη προς την ψυχική του κατάσταση.


Μια  παιδαγωγική αρχή αφορά στην επιλογή και στην πρόοδο της ύλης. Όσον αφορά στην επιλογή της ύλης ο Βασίλειος λέει ότι, όπως ο κηπουρός παραμερίζει τα αγκάθια για να κόψει τα τριαντάφυλλα, έτσι κι ο σωστός δάσκαλος οφείλει να προσέχει την προσφορά του μορφωτικού αγαθού προς τους μαθητές του, ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να τρέφονται και να αναπτύσσονται σωστά πνευματικά. Ο Χρυσόστομος επισημαίνει ότι ο δάσκαλος δεν πρέπει να διδάσκει όσα αυτός θέλει, αλλά όσα μπορούν, θέλουν και συμφέρει να μάθουν οι μαθητές του. Και φυσικά, κατά το Βασίλειο, να τα διδάσκει με ευχάριστο τρόπο, γιατί μόνο τότε η γνώση παραμένει μόνιμα. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν το γεγονός ότι ο κάθε μαθητής αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο δάσκαλος οφείλει να ρυθμίζει τη διδασκαλία του με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εξίσου ωφέλιμη και αποτελεσματική για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές του.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


4ο Ετήσιο Φεστιβάλ Α φ ή γ η σ η ς ! ! !

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση

4ο Ετήσιο Φεστιβάλ Αφήγησης



Το Σωματείο «Οι φίλοι του θεάτρου στο Ναύπλιο - Θεατροδρόμιο»,

σας προσκαλεί

στο 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Η δύναμη της αφήγησης μέσα από παραμύθια και βιογραφικές ιστορίες».

Το Φεστιβάλ Αφήγησης θα πραγματοποιηθεί
στο Θέατρο Τριανόν,
το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου (6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.) και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 2020 (6.00 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).


Με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.

                                                                                                  Από το Θεατροδρόμιο


Ώρες
Σάββατο
1 Φεβρουαρίου
Κυριακή
2 Φεβρουαρίου
6.μ.μ.
Ομάδα Κρουστών
« Η κόρη που μεταμορφώθηκε σε λίμνη»
45  Γιάννηδες
5ο Δημ. Σχ. Ναυπλίου
Υπεύθυνοι:ΤράκαΑγ.
,ΔίπλαςΔ.,Φλεβάρη Δ.
6.30 μ.μ.
Δημ.  Σχ. Φιχτίων
«Το μαγικό μήλο , το μαγικό χαλί και ο μαγικός καθρέφτης»
Υπεύθυνη:
Οικονόμου Ιφιγένεια

Τα Πεμπτάκια Φιλαράκια
2ο Δημ. Σχ. Ναυπλίου
Το φτωχό  καλό κορίτσι
Υπεύθυνη:Κατσαλούλη Κ.
7.00
ΠΑΡΑΜΥΘΟΠΕΡΠΑΤΗΤΕΣ
«Το πρώτο κουνούπι»
Υπεύθυνη: Μπακάλη Μαρία

Πειραματική Σκηνή ΔΟΠΠΑΤ
«ο γάιδαρος του Χότζα»
Υπέύθυνη:
Ρεντούλη Βάλια
7.30
Τα σαίνια Ν. Τίρυνθας
Δημ. Σχ. Τίρυνθας
..να σου πω για τις μοίρες
Υπεύθυνες:ΣουλιώτηΕλ.,
Ρατσιάτου  Ρεγγίνα
ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ
2ο Δημ. Σχ. Ναυπλίου
Υπεύθυνοι:Φλωρής Γ.,

8.00
Τα 19 αστέρια
2ο Δημ. Σχ. Ναυπλίου
«Το ραγισμένο δοχείο»
Υπεύθυνη:
Παλαιορούτα Ευαγγελία
EFIV ‘  ARTE
1ο ΓΕΛ Ναυπλίου
«Κισμέτ»
Υπεύθυνη:Γιαγκιόζη Εύα
8.30
Χίλια λενε παραμύθια
Το παιδί και το τύμπανο
Υπεύθυνη:Καραγιάννη Πέγκυ




Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ναυμαχία Σ Α Λ Α Μ Ι Ν Α Σ 480π.Χ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


 Υλοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22-01-2020, Επιμορφωτική Ημερίδα για εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων των Π.Ε. Κορινθίας & Αργολίδας που ανήκουν επιστημονικά - παιδαγωγικά στην 9η Ενότητα του Περιφερειακού Κέντρου Επιστημονικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ) Πελοποννήσου με τίτλο: «Καινοτόμες Πρακτικές στην Ψηφιακή Εποχή & Διεπιστημονικά Προγράμματα». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο  Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου (Α΄ Μέρος) και στο παρακείμενο Αρχαιολογικό Μουσείο (Β΄ Μέρος). Την επιμέλεια της Οργάνωσης είχε ο αρμόδιος Συντονιστής Εκπ/κού Έργου κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος.

Για σφαιρικότερη ενημέρωση πατήστε τον παρακάτω  σύνδεσμο:

https://micpol2019.blogspot.com/2020/01/e-9.html


Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΧΗ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Πάτησε το σύνδεσμο:
αναπαράσταση ΜΑΧΗΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ


Πάτησε το σύνδεσμο:
ΜΑΧΗ Θ Ε Ρ Μ Ο Π Υ Λ Ω Ν




ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ

 Σήμερα 17/01/2020 κόψαμε τις βασιλόπιτες του σχολείου μας,  που μας τις έφτιαξαν γονείς των παιδιών μας με αγνά σπιτικά υλικά !!!
Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για την οργάνωση και την προσφορά του δώρου, που ήταν μια δωροεπιταγή  των 15 ευρώ από το βιβλιοπωλείο "εν γνώσει" στο Κουτσοπόδι.
Τα "τυχερά παιδιά ήταν: η Κωνσταντίνα της Α΄, η Αλεξάνδρα της Β΄, ο Παναγιώτης της Γ΄, ο Γρηγόρης στη Δ΄, ο Αλέξανδρος της Ε΄, και ο Δημήτρης της ΣΤ΄.
Στη συνέχεια η Διευθύντρια του σχολείου έκοψε τη βασιλόπιτα των εκπαιδευτικών. Τυχερός ήταν ο κ. Νίκος, ο γυμναστής μας!

Ευχηθήκαμε η νέα χρονιά να φέρει σε όλους υγεία και καλή πρόοδο στα παιδιά!









Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Πάτησε τον παρακάτω σύνδεσμο:
H ΜΑΧΗ ΤΟΥ Μ Α Ρ Α Θ Ω Ν Α


Περσικό κράτος και Έλληνες της Μ. Ασίας

Αν πατήσεις τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να δεις μια ωραία παρουσίαση παρέα με τον μπαμπά.
Εκείνος θα διαβάζει κι εσύ θα του εξηγείς:

Οι Έλληνες της Μ. Ασίας και οι Πέρσες


ΑΕΡΙΑ : ΔΙΑΣΤΟΛΗ- ΣΥΣΤΟΛΗ


Πάτησε τον παρακάτω σύνδεσμο:
ΑΕΡΙΑ: Διαστολή - Συστολή


Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η



Α΄& Β΄ "Να σου πω ένα μυστικό: την ανακύκλωση αγαπώ" Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ν. Κίου


Το ΚΠΕ Ν. Κίου επισκέφτηκαν οι μαθητές των Α΄& Β΄τάξεων και οι δασκάλες τους κ. Αδαμαντία Καλαϊτζή και κ. Μαρία Παπαδοπούλου, για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα: "Να σου πω ένα μυστικό… την ανακύκλωση αγαπώ»
όπου οι μαθητές με βιωματικό και παραστατικό  τρόπο,  έρχονται σε επαφή με το κρίσιμο πρόβλημα των σκουπιδιών και γνωρίζουν εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης και διαχείρισής τους, με επίκεντρο το τρίπτυχο 
         «μείωση-επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση».
 Βασικός σκοπός: 
Να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την  ενεργό  δράση και   να   εντάξουν   την  ανακύκλωση  στη σχολική και κοινωνική τους  πραγματικότητα. 
Να αναγνωρίζουν τα υλικά ανακύκλωσης: χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί.


 Μέσα από παιχνίδια ενεργοποίησης και συγκέντρωσης, αφήγηση παραμυθιού και κατασκευές κατανόησαν την έννοια της ανακύκλωσης και χαρούμενα επέστρεψαν στο σχολείο μας. 


Ευχαριστούμε πολύ την παιδαγωγική ομάδα:

Ελένη Πανάγου: υπεύθυνη
Γαρυφαλιά Κλειάσσιου: Αναπλ. υπεύθυνη
Χάιδω Κόσσυβα: μέλος παιδ. ομάδας

αξιολόγηση προγράμματος